En av instruktionerna jag har fastetsat i mitt minne från ridskolan när jag var barn är instruktionen för att fatta galopp. Ni har säkert hört dessa ord ni med – fram med inner skänkel, bak med ytter skänkel, titta utåt i fattningen.

Varför säger man så här? Vad är det tränaren vill åstadkomma i ryttarens kropp? Det finns flera anledningar, men jag vill koncentrera mig på min favorit, ryttarens höfter. Förvånande va? det har jag väl aldrig tjatat om förut 😉

Prova ståendes på golvet. Låt oss låtsas att vi ska fatta höger galopp. Eller egentligen, sitta för höger böjning. Så vi tar fram höger fot, och tar bak vänster fot, och vi tittar ut åt vänster, vrider huvudet alltså. Jag vill verkligen att du provar. Att göra ger större förståelse än att bara läsa.

Notera nu, hur är din kropp positionerad? Framför allt dina höfter. På mig blir det iallafall så att höger höft hamnar längre fram än vänster höft. Alltså precis det som krävs för att få hästen att böja sig under och bakom sadeln, genom bålen och ländryggen. Hur fiffigt är inte det?! 😀

För höger böjning – höger höft hamnar längre fram och vänster höft hamnar längre bak, precis som hästens höft behöver göra för att böja sig under och bakom sadeln. Lite överdrivet visat.

Galopp är en böjd rörelse, vilket kan vara lite förvirrande. Men för att kunna galoppera lätt och ledigt behöver hästen kunna böja sig genom HELA sin kropp, inte bara halsen. Och tyvärr är det inte så enkelt som att resten av kroppen böjer sig bara för att halsen gör det. Inner tygel är alltså inte lösningen. Det är synd, annars hade inte ridning behövt vara så komplicerat. En av hjälperna för böjning är just detta – att ge plats för hästens höfter att göra precis som vi – ta fram inner höft och bak ytter höft.
Sen kanske det inte hjälper, instruktionen vi pratar om. Men det finns andra vägar till Rom, jag lovar 🙂

Det är inte bara i galopp vi har nytta av det här med inner höft fram och ytter höft bak. Det har vi nytta av alltid när vi vill rida någon form av böjning. Genom en sväng, ett hörn, runt ett träd, på en volt, i en sluta osv.

Det är också ganska lätt att tänka sig att om vi inte får med oss höften här så kommer vi sitta i vägen för hästen så att den inte kan böja sig under och bakom sadeln.

Att lära sig kontrollera sina höfter är inte alltid det lättaste, men det är mödan värt för ridning blir så mycket enklare när man väl kan det. Dessutom mår vi bra att att ha väl fungerande höftleder. Som alltid kan aldrig individuella råd ges utan att se ekipage framför sig. Men medvetenhet det första steget till utveckling 🙂

Dagens utmaning – vilken av dina höfter vill vara längst bak och vilken vill vara längst fram, om du inte påverkar något? Åt vilket håll pekar din svanskota och din navel? Finns något samband här med vilken galopp som är enklare än den andra? Det behöver inte göra det, eftersom detta är en av alla detaljer. Men det kan göra det 🙂

Grunden till galoppfattning, därför säger tränaren så här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *