Det finns faktiskt en fördel med november som få andra månader har, beroende på vinterväder. Och det är MÖJLIGHETEN att kunna rida ut i bäcksvart mörker. Ja, ni läste faktiskt rätt, MÖJLIGHET 😉

Ni vet det där om att våra andra sinnen ger större intryck när synen försvinner, det stämmer så väl för ridning och synen. När vi tar bort synen så ökar vår förmåga att faktiskt känna saker. Ofta när vi ska djupdyka in i att lära sig känna under lektioner för första gången brukar jag leda eleverna och be dem blunda, det förstärker inlärningen massvis.

En annan fördel är att när vi inte kan se vår omgivning så är det svårt att förvänta sig farliga saker. Det kan vara så att det är lättare att lita på din häst när det är mörkt än när det är ljust. Och fokuserar du därtill hela till hjärnkraft på att känna hästens ben, hästens rygg, om vägen lutar uppåt eller neråt, hur din balans är, om en höft följer något särskilt mönster, då är du en tryggaste ryttare du kan vara för din häst. Och eftersom hästen ser bättre än vi i mörkret kan vi lita rätt bra på att den följer grusvägen utan vår inblandning. 🙂 Rider man där man brukar hittar ju även hästen själv. 🙂 De är rätt kloka våra älskade djur!

En blöt november kan vara en så jäkla trist månad som hästägare, men ta chansen att bli bättre på att känna. Det är ju faktiskt först när vi känner vad som händer som vi faktiskt kan öva oss på att påverka vår häst. Och det är svårare än man kan tro att med millimeterprecision känna.

Så, åt vilket håll vill hästens svans helst peka? Åt vilket håll vill din svanskota helst peka? Pekar den på hästens svans? Är mitten på bakvalvet rakt bakom din svanskota? Bra saker att fundera på 🙂

 

November, Lär dig känna-månaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *